Billund Kommune har som hjemsted for Børnenes Hovedstad et særligt børne- og ungesyn, men det kunne være lidt svært at grave frem, fordi det lå ’gemt’ i hhv. en dagtilbuds- og en skolepolitik. I processen med at få børne- og ungesynet samlet på tværs af områder og i øjenhøjde med børnene og de unge selv, valgte Børne- og Familieudvalget sammen med Børne- og Ungeforvaltningen at involvere børnene og de unge i en legende tilgang.
Det gav både begejstring, eksperimentering, involvering, aktiv deltagelse og mening hele vejen rundt. Og det er netop legens 5 karakteristika. Resultatet blev et helt andet end forventet ved processens opstart: et fysisk hus med en fortælling og dialogkort til at understøtte dialogen om børne- og ungesynet. Til at understøtte børne- og ungesynet er der desuden udarbejdet en stregfilm.
Legende og involverende proces
Hele processen med udformningen af børne- og ungesynet var meget eksperimenterende. Ingen vidste, hvad resultatet ville blive - hverken indholdsmæssigt eller produktmæssigt.
Processen var bygget op omkring 2 workshops med forskellige udtryksformer via kreative processer med blandt andet pap og træklodser, illustrationer og eventyrfortællinger. Deltagerne var valgt ud fra, at de alle har en aktie i tilgangen til børn og unge i kommunen. Eksempelvist var kommunens Ungeråd, medarbejdere, chefer, ledere, forældre og skolebestyrelser, det Kommunale Handicapråd og Unicef Danmark inviteret med.
Alle deltagerne deltog aktivt i drøftelserne, der var kendetegnet ved udveksling af forskellige perspektiver. Deltagerne gav netop udtryk for, at det var meningsfyldt og havde stor værdi, at grupperne var sammensat tværgående og bredt.
”Specielt de unge fra Ungerådet var meget begejstrede for at deltage i arbejdet. De kvitterede ved flere lejligheder meget positivt. En skrev endda forud for 2. workshop, at hun glædede sig meget til det, og at det var meget berigende for hende at høre andres holdninger, ” fortæller Hanne Damholdt, chefkonsulent i Skolestaben.
Et andet resultat end forventet
Forud for hver enkelt workshop fik deltagerne en invitation, hvor processen fremgik, så deltagerne var lidt forberedte, ligesom de også fik mulighed for at byde ind på indhold af og form på den følgende workshop baseret på erfaring fra den foregående.
”For os var det helt naturligt med en meget involverende og en legende tilgang til processen. Vi oplevede heller ikke, at nogen havde det svært med den legende og uforudsigelige proces. Tværtimod gav det begejstring og energi. Men at vi nåede frem til et fysisk hus med en fortælling og dialogkort til at understøtte dialogen om børne- og ungesynet, havde ingen af os tænkt ved starten af processen,” siger Hanne Damholdt.
Netop begejstringen ved at bygge huse med børne- og ungesynet, skal nu føres videre ud og være rammen for dialogen i daginstitutionerne, skolerne, unge- og familieområdet samt kultur- og fritidsområdet.
Det er nu op til de lokale enheder, institutioner mv. hvordan de vil arbejde med børne- og ungesynet. Arbejdsgruppen bag projektet håber på mange gode dialoger. Sikkert er det i hvert fald, at børn og unge skal opleve, at børne- og ungesynet lever bredt i organisationen i praksis.