I Billund har børn altid været på dagsordenen. Først med klodser, siden i politik. Men først og fremmest i børnesynet. Hos unge og gamle. I byrum og skoler. I leg og politik. Det er i respekten for børn, deres rettigheder og i ligeværdig børneinddragelse, at vi videregiver noget dyrebart til børn – nemlig oplevelsen af at blive værdsat, respekteret og retfærdigt behandlet. Det er faktisk en børnerettighed for alle børn i verden.

Børnevenlig by og kommune er ikke bare noget, man er. Det er noget, man tager med sig ind i fremtiden og bruger aktivt og konstant i sin indsats for kommunens børn. Derfor ser vi UNICEF-kåringen som en naturlig fortsættelse af det arbejde, vi allerede har gjort for at have et helt særligt fokus på at skabe gode rammer for læring gennem leg, samskabelse og børns vilkår i det hele taget. I samarbejde med CoC Playful Minds vil vi fortsat arbejde for at fremme børns rettigheder og sikre, at de bliver hørt.

Fremtiden tilhører børnene, og det er vores pligt at sende dem godt ud i den. I Billund har børn fyldt noget særligt i hundrede år. I de sidste ti år har Billund arbejdet med visionen om Børnenes Hovedstad, hvor børn lærer igennem leg og bliver skabende verdensborgere. Kernen har altid været respekten for børn. Respekten for børn er i dag så indgroet, at det er en central del i en lang række tiltag. Derfor anerkendes Billund som den første danske Børnevenlige By og kommune i Danmark. Ikke af hvem som helst. Men af verdens mest respekterede internationale organisation indenfor børnerettigheder, nemlig FNs børneorganisation UNICEF.

Siden 1996 har UNICEFs Børnevenlige Byer hjulpet byer, kommuner og større samfund over hele verden til at opfylde rettigheder for børn med afsæt i FN’s Børnekonvention.

UNICEF Børnevenlige Byer udgør et globalt netværk, der forbinder interessegrupper, som ønsker at gøre deres byer mere børnevenlige. Samarbejdet gør interessegrupper og kommuner i stand til i fællesskab at skabe sikrere, renere og mere robuste byer og samfund, som det er attraktivt for børn at bo og leve i.